Повеќето луѓе сакаат пица, а ова јадење е популарно бидејќи има верзија за секого.
Ви предлагаме да го пробате овој рецепт без месо, а голема е веројатноста дека постојано ќе правите ваква пица.
Состојки за филот:
- 60 гр зелени маслинки
- чешне лук
- 60 мл маслиново масло
- една лажичка оригано
- 400-500 гр варени компири
- 150 гр домати исечени на прстени
- 100 гр сирење
- груба морска сол.
Подготовка:
1. Маслинките ситно се сечкаат. Излупете го лукот, изгмечете го и пропржете го на масло. Промешајте го ориганото и тргнете го од оган. Варените компири исечкајте ги по должина на тенки кришки.
2. Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете два плехови со хартија за печење.
Тестото поделете го на два дела и со сукало разредете го на два круга. Ставете ги на листови и посипете ги тенко со малку сирење.
Одозгора наредете компири, домати и маслинки.
Попрскајте со масло, посипете со остатокот од кашкавалот и печете во рерна околу 20 минути. Потоа намачкајте го со преостанатото масло, посипете со морска сол и украсете со оригано.