Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во УкраинаСвет

Милановиќ: Америка води војна против Русија преку Украина

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ денеска е во Задар по повод Денот на градот Задар кој се одбележува на свечена седница на Градскиот совет.

Очекувано, тој се осврна на одлуката на владата за обука на украинските војници.

– Ова е личен терор и малтретирање од страна на Пленковиќ, негова желба да протурка некои негови идеи – рече Милановиќ.

Тој додаде дека знае што пишува во Уставот затоа што тој го напишал. Тој се осврна на изјавата на Владата на денешната седница дека обуката на украинските војници се заснова на Уставот и на законите и меѓународните договори според кои Украина е сојузничка земја.

– Украина, по нејзина заслуга, не е сојузник. Парламентот не е одговорен за одлуката за обука на странски војници – рече Милановиќ.

Работите како што ги намести владата денеска ги нарече „удбашка саботажа“.

– Сега ќе се види кој е за Русија, а кој за Украина. Јас не сум за никого. Јас сум за Хрватска, арогантно себичен. Сава Ковачевиќ оди во Брисел и ветува: „Хрватска е внатре“. Тоа е кривично дело – додаде Милановиќ.

– Има војна меѓу Америка и Русија. Помеѓу Русија и Украина, јас сум на страната на Украина, се разбира. Но, тоа е војна меѓу Америка и Русија. Мораме да констатираме дека Американците водат војна против Русија преку украинските младинци, тоа мора да го кажеме – рече тој.

Тој додава дека кога станува збор за одлуки кои имаат безбедносен и одбранбен карактер, треба да се консултирате со претседателот, а на пратениците им порача: „Бидете исправени, не плашете се“.

– Сите оние кои би дале помош и да учествуваат таму каде што не ни е да учествуваме нека го прочитаат членот 5 од НАТО алијансата. Имаме обврска да помогнеме членка на НАТО која е нападната, но и тоа не е апсолутно. Не можам да ве заштитам од вашето лудило и однесување за кое морам да обезбедам покритие – рече тој.

Новинарите се интересираа што мисли за упадот на УСКОК во ВСОА со цел да се истражи евентуалната проневера на пари. Милановиќ потоа се обрати до министерката Маријо Баножиќ и неговите обвинувања против него, кои тој ги упатува веќе подолго време.

– Како министер за државен имот уништи државен имот – рече тој.

Новинарите се интересираа кој го покани Милановиќ да го прослави Денот на градот Задар. Рече дека веројатно бил и градоначалникот и префектот.

– Не читам повици како „вдовица што липа“ – рече тој.