Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КоронавирусСвет

Истражување: Вакцините против новата варијанта на Ковид нудат подобра заштита

Ажурираните вакцини за Ковид-19 нудат зголемена заштита од нови варијанти кај луѓе кои претходно примиле до четири дози од постарата вакцина, покажа американско истражување.

Студијата опфати повеќе од 360.000 луѓе и беше објавена во Неделен извештај за морбидитет и морталитет (MMWR), неделен епидемиолошки преглед објавен од Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Студијата ги нуди првите докази дека новите вакцини од Фајзер и Модерна обезбедуваат подобра заштита во споредба со оригиналните вакцини.

Од нивното воведување во септември, бустерите кои ги содржат оригиналните и омикронските BA.4/5 варијанти на коронавирусот, обезбедија поголема корист за помладите возрасни на возраст од 18 до 49 години отколку за оние во постарата возрасна група.

Кога се давале на растојание од осум или повеќе месеци, релативната ефикасност на новите засилувачи во споредба со оригиналните вакцини била 56 отсто кај луѓето на возраст од 18 до 49 години, 48 отсто кај оние на возраст од 50 до 64 години и 43 отсто кај луѓето на возраст од 65 години и постари, покажа истражувањето.

Варијациите во ефективноста беа помали, се движеа од 28 до 31 процент, кога вакцинирањето беше од два до три месеци.

Авторите на студијата, сепак, предупредуваат дека учесниците можеби не се сеќавале на нивниот статус на вакцинација, претходната историја на инфекции и болести и дека лошото прифаќање на бивалентни бустери може да влијаело на резултатите.

Досега, околу 35 милиони ажурирани вакцини се инјектирани низ САД, што значи дека околу 10 отсто од населението ги примило, според владините податоци.

Авторите предупредија дека доминантните варијанти постојано се менуваат.

Само во изминатите два месеци, подваријантите BQ.1 и BQ.1.1 станаа доминантни во Соединетите Држави, а вакцините беа ажурирани врз основа на претходно доминантната подваријанта BA.5 омикрон, пренесе Индекс.хр.