Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Петковиќ: Првпат се слушна од ЕУ дека Курти е виновен за пропаста на преговорите

Директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија, Петар Петковиќ, рече дека се докажало дека косовскиот премиер Албин Курти не сака дијалог и дека за првпат кристално јасно се слушнало од ЕУ дека Курти е единствениот виновник за пропаѓањето на преговорите.

Петковиќ рече дека српската страна прифатила неколку предлози и компромиси и дека Вучиќ гледа како да направи чекор напред и да го зачува мирот со предлозите.

„Предложивме да се вратат табличките КС, па Курти скокна како попарен, велејќи дека статусната неутралност поминала, дека резолуцијата 1244 не важи, дека сега се држава, дека имаат право на статусни симболи. Ние бевме подготвени да го прифатиме предлогот да престанеме, да не издаваме нови регистарски таблички и Приштина да ја суспендира својата незаконска одлука за пререгистрација. Тој инсистира на нешто што не е меѓународно право и договор, туку сака хаос“, рече Петковиќ.

Тој додаде дека српскиот претседател рекол дека можат да разговараат за сè, вклучително и за француско-германскиот предлог и дека ќе видат до каде ќе стигнат.

„За нас црвената линија е дека не прифаќаме Косово да стане членка на ОН, но никој не може да бара од Белград потпишаниот договор, кој е меѓународно-правна обврска, да се стави во контекст на новите разговори, нова фаза на преговорите. Како може кога не сме ја завршиле претходната? „Сите договорени договори мора да се спроведат, па дури потоа да се зборува за продолжување на нормализацијата“, рече Петковиќ. Тој потсетува дека 10 години Приштина одбива да го спроведе бриселскиот договор и да формира ЗСО, чиј гарант е ЕУ.

„И токму тоа што тој среде Берлин рече дека не го интересира ЗСО, дека го менува директорот на полициската управа на север Ненад Ѓуриќ, дека не се откажува од регистарските таблички на РКС и многу работи што се случија сите овие месеци и години, од забраната на референдумот и изборите, малтретирањето на нашиот народ, Росу влезе на северот на Косово повеќе од 12 пати, изградија четири нелегални бази на север на Косово, сето тоа се причини нашите да ги напуштат институциите затоа што сакаат формирање на ЗСО, вака не може да продолжи“, рече Петковиќ.

Тој изјави и дека во текот на вчерашниот ден огромен број припадници на специјалните единици се упатиле во правец на тие четири бази.