Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

Европскиот парламент слави 70-годишнина

Пред 70 години во Стразбур се одржа првата сесија на Заедничкото собрание на Европската заедница за јаглен и челик, од кое се роди денешниот Европски парламент, а церемонијата по повод годишнината денеска ја отвори претседателката на ЕП, Роберта Мецола.

„Европскиот парламент стана единствениот транснационален, директно избран, повеќејазичен и повеќепартиски парламент во светот. Неговите 705 директно избрани членови се израз на европското јавно мислење. Денес, повеќе од кога било ова собрание ги брани демократскиот глас на граѓаните и европските демократски вредности“, рече Мецола.