Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarСвет

Надојдена река однесе мост, големи поплави во Србија

Граѓаните на Србија се предупредуваат да бидат дополнително внимателни при преминувањето на мостовите, како и да не се движат во близина на реки.

Како последица на обилните врнежи се излеаја реки во новопазарските населби Шутеновац и Трнава, јавуваат агенциите.

Реката Јошаница се излеа од коритото на неколку локации во населбата Шутеновац во Нови Пазар, каде жителите се обидуваат да ги заштитат своите дворови и куќи.

Тешка е состојбата и за населените места Поштење и Блажево, каде што исто така се излеа реката.

Граѓаните се предупредуваат да бидат дополнително внимателни при преминувањето на мостовите, како и да не се движат во близина на реки.

На едно видео се гледа како Јошаница крши пешачки мост.

Србијавода: Во општина Пријепоље реката Лим однесе дел од оградата на спортските терени

Во општина Пријепоље поради врнежи се подигна нивото на реката Лим која однесе дел од оградата на спортските терени во Шарампов, соопшти компанијата „Србијаводе“.

Врз основа на хидролошката состојба и заситеноста на почвата во водената единица „Лим-Пријепоље“ во секторот „С.7“, се откажува редовната заштита од поплави и е прогласена вонредна одбрана од поплави, објави Србијаводе на својата веб-страница. .

Тие додаваат дека е поставен систем за заштита од поплави во населбата Шарампов, покрај реката Лим во Пријепоље.

Дежурните служби на Србија со водостопански компании инсталираа мобилна опрема за одбрана од поплави во Пријепоље во должина од 80 метри.

Се спроведуваат и мерки за „ослободување на излевањето на водотеците на критичните делници“, се наведува во соопштението.

Итни мерки за одбрана од поплави, како што се наведува, ќе се спроведат и на делови од водотеци во зоната на загрозени населени места во заштитеното подрачје, „поради евидентен ризик од поплавување на заштитеното подрачје“.

Рашка: Нагло покачување на водостоите на три реки, делумни одрони на два локални патни правци

Поради нагло покачување на водостојот на Трнава река и на Рашка и Ибар дошло до излевање на вода со што е загрозено населението и објектите на дел од територијата на општина Рашка.

Делумни одрони имало и на патниот правец Брвеник-Корлаќе и Рашка-Кути-Одвраќеница, објавено е на веб-страницата на општина Рашка.

„Состојбата на терен се уште е тешка поради продолжување на врнежите кои се очекуваат во текот на ноќта“, се додава во соопштението.

Наведено е дека „постаро лице е евакуирано од превентивни причини“ и дека се поставени вреќи со песок на локации во Милатковиќ, Баљевац и Рашка.

Локалниот штаб за вонредни состојби на општината, во соработка со Секторот за вонредни состојби на Министерството за внатрешни работи на МУП и комуналните претпријатија, презеде мерки за заштита на населението и објектите.

По наредба на претседателот на општина Рашка, Немања Поповиќ, мобилизиран е дел од единицата за цивилна заштита на општина Рашка.

Најавено е и дека локалниот штаб за вонредни состојби ќе го следи развојот на состојбите и ќе преземе мерки во согласност со истата.