Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во Украина+Свет

Со декрет, Путин ја помести возраста за професионални војници на 65 години

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за укинување на старосната граница за оние кои сакаат да го склучат својот прв договор за служба во вооружените сили.

Путин веќе потпиша закон со кој им се дозволува на мажите да се пријават во вооружените сили за професионална служба до 65-годишна возраст. Досега Русите кои се приклучувале на војската морале да бидат помлади од 40 години, додека странците да имаат помалку од 30 години.

Во понеделникот Путин потпиша декрет со кој им се дозволува на Русите со двојно државјанство, како и на оние кои живеат во други земји, да служат војска.

Во уредбата се прецизира дека не може да се склучи воен договор со странец кој претходно бил осуден или е под истрага.

Лицата без државјанство сега можат да се приклучат на руската армија.

Досега Русите кои имаат двојно државјанство не можеа да служат воен рок во Руската Федерација, но странците можеа да влезат во војска по потпишување договор.