Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во УкраинаCentarСветТОП ВЕСТИ

Објавена првата голема анализа за уништувањето на мостот на Крим: Еве што ја предизвика експлозијата

Експертите за изградба на мост и експлозиви објавија нови детали за тоа како бил нападнат мостот на Крим.

Експертите кои ги прегледаа фотографиите по експлозијата се согласија со Њујорк Тајмс дека експлозијата најверојатно била предизвикана од камион-бомба. Тие велат дека позицијата на камионот била пресудна за експлозијата да резултира со ваков ефект.

Тие рекоа дека штетата од експлозијата можела да биде значително поголема доколку бомбата експлодирала минута или две подоцна.

– Доволно силна експлозија можеше да ги оштети сводовите и да го онеспособи целиот мост – велат тие.

„Речиси се чувствува дека ова е грешка“, рече Шанкар Наир, градежен инженер во Чикаго.