Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarСвет

Најмен убиец избегнал смртна казна, цел час не можеле да му ја најдат вена

Американската држава Алабама беше принудена да го откаже погубувањето на осудениот убиец бидејќи „џелатите“ не можеа да најдат вена за да ја дадат смртоносната инјекција.

Смит беше осуден на смрт во 1996 година за убиството на Елизабет Сенет. Бил ангажиран од сопругот на убиената, проповедникот Чарлс Сенет, кој му платил 1.000 долари. Сенет бил во долгови и се надевал дека ќе добие голема сума пари за осигурување откако ја убил сопругата.

На судењето, Смит призна дека „било договорено јас и сообвинетиот Џон Форест Паркер да го извршиме убиството“ и дека тој земал предмети од куќата за убиството да изгледа како кражба.

Сепак, Смит тврдеше дека додека учествувал во нападот, немал намера да го убие Сенет, кој починал со осум убодни рани во градниот кош и две во вратот. Паркер, кој исто така доби 1.000 долари за учество во убиството, беше погубен во 2010 година.

Во септември, Алабама мораше да го одложи егзекуцијата на Алан Милер, откако затворскиот персонал не можеше да спроведе интравенска интравенска администрација скоро два часа и покрај постојаното убодување со нож во рацете, рацете и нозете.

Во јули, државната егзекуција на Џо Нејтан Џејмс траеше повеќе од три часа, една од најдолгите во историјата, оставајќи го затвореникот со отсечена рака и повеќекратни рани, што претставува прекршување на протоколот за погубување.

Алабама ја укина смртната казна во 2017 година, но таа одлука не важи за изречените казни.