Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarСвет

Германија дели помош: За студенти – 200, за вработени и пензионери – 300 евра

Германската влада донесе одлука да исплати 200 евра еднократна помош за да ги ублажи последиците од поскапувањето на енергенсите на учениците и учесниците во стручните училишта.

Околу 3,4 милиони ученици и учесници во стручните училишта во Германија треба да имаат корист од оваа мерка, која е дел од пакетот помош за германските граѓани, кој треба да ги ублажи финансиските последици од поскапувањето на енергенсите, особено на гасот, пишува Индекс.

Студентите можат да поднесат барање за уплата на посебна веб-страница, а условот е на 1 декември годинава да се запишат на некој од факултетите во Германија и да имаат регулиран престој во оваа земја.веќе покрај овие Предвидени се 200 евра, 575 евра помош за зголемените трошоци за парно.

Вработените и пензионерите ќе добијат по 300 евра како дел од пакетот помош. Пакетот за помош предвидува наплата на сметките за бензин за декември и воведување плафон за цената на гасот од март следната година. Над 300 милијарди евра се издвоени за вкупно три пакети помош од федералната влада, кои треба да ги ублажат финансиските последици од значителното зголемување на цената на енергенсите.