Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarСвет

Војската на Србија бара доброволци: Пријавените не смеат да бидат постари од 30 години

Српското Министерство за одбрана во понеделникот ги покани сите граѓани на возраст од 19 до 30 години да се пријават за доброволно шестмесечен стаж со оружје во Армијата на Србија, а можност за пријавување беше понудена дури и преку филијалите на Српската пошта.

Повикот за пријавување е отворен, како што се наведува, во текот на целата година, а во повикот се посочува дека пријавувањето за почетокот на декемврискиот термин трае до крајот на ноември.

Пријавите за волонтери, вклучително и воено стручно усовршување за резервни офицери, може да се поднесуваат во центрите на Министерството за одбрана, поранешните воени сектори, на порталот на системот е-Влада, но и во сите експозитури на Поштата Србија.

На младите мажи и жени кои ќе одлучат доброволно да служат војска, покрај стекнување воени вештини и запознавање со современото оружје и воена опрема, им се нуди месечна плата од близу 310 евра (38.000 динари), надомест на патни трошоци, здравје. осигурување, и вообичаеното сместување и оброци, воена униформа и обувки.

Министерството на заинтересираните, по отслужување на шестмесечен воен рок, им нуди и можност за отслужување на професионална воена служба во Армијата на Србија, по забрзана постапка.

На заинтересираните им се препорачува подетални информации да побараат во специјализираните одделенија и на официјалната веб-страница на Министерството за одбрана.

Во известувањето на таа страница е наведено дека, „во случај на самоволно прекинување на доброволниот воен рок со оружје, војникот е должен да му ги надомести реалните трошоци на Министерството за одбрана, согласно потпишаниот договор“.

Во општите услови за прием на професионална воена служба, покрај исполнувањето на здравствените критериуми, меѓу другото стои и дека кандидатите не можат да бидат постари од 30 години, а од безбедносните проверки е утврдено дека можат да бидат примени на стручно воена служба. Предуслов е да имаат отслужено „воена служба со оружје“.

Договорот се потпишува „по правило за период од три години, а во зависност од потребите на службата може да се склучи и за пократок временски период, но не пократок од шест месеци“, се наведува во известувањето.