14.8 C
Скопје
1. октомври 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КоронавирусCentarСвет

Подмолни симптоми на Ковид – намалено либидо и опаѓање на косата

Губењето на косата, намаленото либидо и сексуалната дисфункција се меѓу широкиот спектар на симптоми кои можат да ја придружуваат инфекцијата со коронавирус, според новата студија објавена во понеделникот.

Според рецензирана студија во списанието “Нејчр медицин”, најчестите симптоми на долготрајниот ковид вклучуваат губење на мирис, замор и отежнато дишење. Сепак, растот на косата и либидото исто така може да бидат нарушени, меѓу другите досега непризнаени симптоми.

Студијата ги анализирала здравствените досиеја на 2,4 милиони луѓе ширум Велика Британија, споредувајќи ги речиси 500.000 пациенти кои се заразиле со вирусот со околу 1,9 милиони кои не биле позитивни. Истражувачите користеле и податоци од пациенти кои не биле примени во болница.

Во моментов не е јасно точно како болеста може да доведе до губење на косата, иако е познато дека состојбата може да биде поттикната од други инфекции или стрес. Проблемите со сексуалната функција очигледно може да вклучуваат тешкотии со ејакулација.

Идентификуваните симптоми опфаќаат повеќе органски системи и генерално може да се поделат во три категории: респираторни, вклучувајќи кашлица и отежнато дишење; ментално здравје и когнитивни проблеми како што се анксиозност, депресија и мозочна магла; и поширок спектар на симптоми вклучувајќи болка, замор и осип.

Покрај идентификувањето на новите здравствени проблеми поврзани со продолжениот ковид, истражувачите исто така ги истакнаа групите кои најверојатно ќе страдаат од болеста долго време. Меѓу нив има жени и луѓе со африканско потекло, како и некои други етнички групи. Луѓето од посиромашно потекло, пушачите и луѓето со прекумерна тежина исто така имаат поголем ризик од долгорочен ковид.