Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Војна во Украина Свет

Грушко: Русија нема непријателски намери кон Финска и Шведска

Русија нема непријателски намери кон Финска и Шведска, изјави рускиот заменик министер за надворешни работи Александар Грушко.

Како што наведе, Москва е свесна за развојот на ситуацијата и дека Алијансата веднаш ќе објави потреба од распоредување на нови контингенти на северното крило, пренесе Новости.

Грушко во изјава за новинарите ја коментираше намерата на Финска и Шведска да влезат во НАТО.

– Сето тоа се вклопува во неславната потрага по непријателот, што во практична политичка и воена смисла се рефлектира во демонизацијата на Русија, припишувајќи ѝ непријателски намери на Русија кон земјите за кои е невозможно да се мисли такво нешто – рече Грушко.

На Русија и е јасно како ќе се развиваат работите кога ќе се реализира тоа членство.

– Земјите од НАТО веднаш ќе се изјаснат дека северното крило е многу ранливо, дека границата со Русија е долга 1.300 километри. Должината на границата меѓу НАТО и Русија сега достигна 1.300 километри. Таа граница треба да се заштити и затоа е неопходно да се распоредат дополнителни контингенти, објасни дипломатот, пренесуваат медиумите