Верниците кои го слават Христовото воскресение се навикнати да имаат погача на празничната трпеза.
Оваа традиционална погача се подготвува барем еден ден однапред, а може да стои дури пет дена и да ја задржи својата свежина и мекост.
Состојки:
600 гр брашно
1 кесичка сув квасец
50 мл рум
120 гр шеќер
Половина лажичка сол
Кесичка ванилин шеќер
200 мл млеко
4 жолчки
70 гр суво грозје
75 мл масло
30 гр путер
кора од портокал
50 гр сусам
Подготовка:
Ставете го сувото грозје во румот и оставете го да отстои најмалку половина час. Се мешаат брашното, шеќерот, ванилиниот шеќер, квасецот и солта, па се додава маслото, топлото млеко, ренданата кора од портокал и трите жолчки.
Замесете тесто, па покријте го садот со влажна крпа и оставете го да отстои еден час на топло место.
Сувото грозје исцедете го од румот, додадете го во тестото и прелијте со две лажици растопен путер, па уште еднаш промешајте го тестото, повторно покријте го со влажна крпа и оставете го да отстои уште еден час, т.е. додека не се удвои.
Извадете го тестото на набрашнета работна површина, а потоа со раце лесно обликувајте ја погачата и префрлете ја во плех обложен со хартија за печење.
Изматете ги жолчките со малку масло, премачкајте ја погачата, па посипете со сусам и печете на 180 степени околу 35 минути.