23.8 C
Скопје
29. март 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

СПОРЕД РЕЦЕПТОТ НА НАШИТЕ БАБИ – Старомодни начини на вапсање и украсување велигденски јајца

Покрај бројните нови техники и методи за приготвување на велигденските јајца, голем број домаќинства се уште користат бојадисување со кромид и восок.

Покрај тоа што вака направените јајца изгледаат одлично, природниот начин на подготовка ги прави најбезбедни за употреба.

ПОТРЕБНО Е:
лушпи од кромид, вода, оцет, сол и јајца

ПОСТАПКА:
Ставете ги јајцата во ладна вода и додадете една лажица оцет и една кафена лажичка сол. Оцетот е тука за лушпата полесно да ја впие бојата, додека го спречува пукањето на јајцето. Кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата и варете 2 минути. Тргнете ја тавата од оган, покријте ја и оставете ги јајцата да отстојат внатре уште 11 минути. За тоа време ќе добие прекрасна портокалова боја. Ако мислите дека се доволно темни и обоени по 11 минути, посипете го кромидот и оставете го да се излади во ладна вода која често ќе ја менувате за да не се преварат јајцата од сопствената топлина. Ако јајцата не се доволно обоени, зачувајте ја водата со кромидот. Кога ќе се изладат и јајцата и водата со бојата, вратете ги јајцата во неа и оставете ги да отстојат во фрижидер додека не ја добијат саканата боја. Кога ќе се исушат, јајцата ќе бидат малку полесни. Намачкајте ги со памук со маслиново масло, па повторно ќе бидат убави и сјајни.

Докажани се природни бои за јајца кои се добиваат од лушпата на кромидот или црвениот кромид. Во водата можете да додадете и разни ароматични билки кои и даваат убав вкус.

ПОТРЕБНО Е:
креп хартија, оцет и јајца

ПОСТАПКА:
Исечете креп хартија, по можност потемни бои и исечете ги на тенки, но долги ленти. Во нив замотајте варени и топли јајца и внимателно спуштете ги во сад со ладна вода. Пред тоа, додадете една лажица оцет во водата за хартијата добро да се залепи. Извадете го и оставете да се исуши, но не чекајте да се стегне хартијата. Најдобро е да користите неколку нијанси одеднаш, црвена, жолта, сина, зелена бидејќи добивате необични дезени.

ПОТРЕБНО Е:
обичен молив, кутија иглички со пластифицирани глави или чепкалка за заби, голема густа свеќа, боја за јајца и јајца.

ПОСТАПКА:
Залепете игла на моливот и тоа ќе ви биде алатка за цртање. Запалете свеќа, оставете ја добро да изгори за да се акумулира растопениот восок околу фитилот. Потопете ја иглата во восокот, а потоа запалете ја. Брзо донесете го јајцето и шарајте го. Ако намазот е премногу тенок, нанесете го восокот уште еднаш. За време на оваа постапка, важно е секогаш да се топи восочната игла во пламенот. Потопете го шареното јајце во бојата што ја подготвивте според упатствата. Кога ќе го извадите јајцето од бојата, избришете го со крпа и доведете го на пламен на гас со бришење на топениот восок. Јајцата прво треба да се мијат во разреден детергент за миење садови за да се отстранат маснотиите и нечистотијата од лушпата.

ПОТРЕБНО Е:
кеси за замрзнување, течна боја за храна и јајца.

ПОСТАПКА:
Истурете неколку капки течна боја за храна во кесата за замрзнување. Може да има неколку нијанси во исто време. Внатре ставете варено јајце и чукајте го додека не ја добиете саканата боја.

ПОТРЕБНО Е:
лепак, пченица, ориз, златен лак.

ПОСТАПКА:
Варените јајца може да се премачкаат со лепак или белка и да се виткаат во комбинација од пченица, ориз и други зрна. Јајцата може да ги испрскате со златен или некој друг лак.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Највкусна кога ќе преноќи: Рецепт за розен торта

M T

Домашен рецепт за НАЈДОБРИОТ АЈВАР кој никогаш не разочарува

M T

Направете сами ТОРТИЉА ЧИПС: Едноставен рецепт, а за многумина омилена закуска

M T

Совршени со филм или добра книга: Уживајте во овие домашни кифлички

M T

Вкус кој долго ќе се памети: Гравче со месо печено во рерна

M T

МИРИЗЛИВИ И МЕКИ – Рецепт за домашни солени кифлички

M T