Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет

ОН: Земјите од Г20 да ги удвојат трошоците за заштита на природата

Дваесетте најбогати земји во светот (Г20) треба да ги удвојат своите годишни трошоци за заштита и обнова на природата, на 285 милијарди долари до 2050 година, објавија денеска Обединетите нации и донаторите, повикувајќи на зголемени приватни и странски инвестиции.

Во првиот заеднички извештај за финансирање на обновата на природата во земјите од Г-20, тие процениле дека трошењето на блокот, кој ги вклучува големите економии во развој, изнесува 120 милијарди долари во 2020 година.

Коавторот Иво Малдер, кој ја предводи единицата за финансирање на климата на Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP), рече дека фокусот на извештајот на Г-20 и финансиските недостатоци во природата може да им помогнат на оние богати нации кои покажаа политичко лидерство во последните месеци, вклучително и климатскиот самит COP26.

„Количината на пари инвестирана во решенија за зачувување на природата не е ни приближно доволна“, рече Мулдер.

„ Се надевам дека земјите од Г-20 ќе бидат пример, што во моментов не е случај“, посочи тој.

Извештајот објаснува како богатите нации можат подобро да се справат со климатските кризи, биодиверзитетот и деградацијата на земјиштето на планетата, промовирајќи одржливо земјоделство и синџири на снабдување или создавање зелени површини во градовите во борбата против зголеменото затоплување.

Зајакнувањето на заштитата на природните области, како што се парковите, океаните, шумите и дивината, се смета за витално за одржување на екосистемите од кои зависат луѓето и за ограничување на глобалното затоплување на меѓународно договорените цели.