Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Свет Мозаик Здравје

Објавена е голема студија за несаканите ефекти од вакцините Фајзер, Модерна и Јансен

Нема зголемен ризик од смрт од причини кои не се поврзани со КОВИД-19 кај оние кои биле вакцинирани против болеста во споредба со оние кои не биле вакцинирани, според големата студија на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) спроведена на 11 милиони луѓе.

Покрај тоа, студијата покажа дека примателите на вакцини имале пониски стапки на смртност од различни болести поврзани со КОВИД-19 отколку невакцинираните поединци, откако се приспособиле за возраста, полот, расата, етничката припадност и другите демографски карактеристики и каде била спроведена студијата.

Беше споредена смртноста од причини кои не се поврзани со болеста КОВИД-19

Во воведот на трудот, авторите посочуваат дека некои случаи на смрт по вакцинацијата се евидентирани во Американскиот систем за известување за несакани настани за вакцини (VAERS). Ваквите настани може да бидат последица на вакцинација, но не мора, бидејќи се очекува некои луѓе да умрат од различни причини во секое време од неколку недели во годината, дури и неколку недели по примањето на вакцините.

За да се знае дали постои врска помеѓу вакцинацијата и смртта, неопходно е да се спореди смртноста кај вакцинираната и невакцинираната популација од причини кои не се поврзани со КОВИД-19, на пример, од срцев удар или мозочен удар. Треба да се очекува дека ќе има помалку смртни случаи меѓу вакцинираните од КОВИД-19, што го потврди и студијата – стапката на смртност беше многу пати поголема кај невакцинираните.

Внимателно избрани споредливи групи

Во групата невакцинирани се избрани лицата кај кои инфекцијата со коронавирус не била потврдена во рок од 30 дена од почетокот на истражувањето.

За да се обезбеди споредливо однесување за барање здравствена заштита меѓу оние кои ја примиле вакцината и оние кои не ја примиле, невакцинираните подобни лица беа избрани од оние кои примиле најмалку една доза вакцина против грип во последните две години. Така, избегната е можноста причина за зголемена смртност кај невакцинираните да е неподготвеноста да се бараат здравствени услуги, вклучително и неподготвеноста да се вакцинираат воопшто.

Кохортната студија беше спроведена од декември 2020 до јули 2021 година меѓу 11 милиони луѓе вклучени во Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD е проект за соработка помеѓу Канцеларијата за безбедност на вакцинација ЦДЦ и девет здравствени организации, а неговата улога е да собира електронски здравствени податоци, вклучително и информации за вакцините.

Меѓу вакцинираните, имаше помалку смртни случаи од сите не-ковид-причини

За да се спореди смртноста во двете групи, тимот анализирал податоци од 6,4 милиони вакцинирани и 4,6 милиони демографски слични невакцинирани. Примателите на вакцини одобрени во САД, но и во Европа – Фајзер-Бионтек, Модерна и Јансен – се покажа дека имаат помал ризик од смрт отколку невакцинираните.

По исклучувањето на смртните случаи поврзани со СОВИД-19, стандардизираната стапка на смртност (SMR) по првата доза беше 0,42 за Фајзер-Бионтек и 0,37 за Модерна и 0,35 и 0,34 по втората доза. Овие стапки беа пониски од стапката 1,11 кај споредливата група на невакцинирани. Меѓу примателите на вакцината Јансен, вкупниот SMR беше 0,84, што е повторно пониско од стапката од 1,47 меѓу невакцинираната споредлива група.

Немаше разлика во смртноста кај младите

Кај луѓето на возраст од 12 до 17 години, ризикот од смртност не се разликувал помеѓу оние кои биле вакцинирани со вакцината Pfizer и оние кои не биле вакцинирани. Во текот на истражувањето, кај оваа возрасна група се случиле 12 смртни случаи.

Врз основа на овие резултати, ЦДЦ препорача сите постари од 12 години да се вакцинираат.

Можеби ќе ве интересира

Директорот на „Фајзер“: Годишните вакцини против ковид би биле подобри од честите бустери

M T

Шефот на Фајзер: Омикронскиот бран е последниот во кој ќе имаме такви ограничувања

M T

Модерна најавува комбинирана вакцина против корона и грип

M T

ЕMA: Лекот на „Фајзер“ против Ковид-19 ќе биде во употреба за неколку недели

M T

Фајзер прави вакцина против сојот омикрон

M T

ЕУ нарачува повеќе од 180 милиони дози oд вакцината „Фајзер“ адаптирана на Омикрон

M T