Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Коронавирус Македонија

МЗ: Вкупно се аплицирани 1.620.860 дози вакцини, а ревакцинирани 46% од полнолетните граѓани во државата

Во изминатите два дена аплицирани се вкупно 9.009 дози вакцини, од кои 1.873 се аплицирани како прва доза, 1.580 се ревакцинирани, а 5.536 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 02 ноември вкупно се вакцинирани 806.781 граѓани, ревакцинирани се 777.655, а трета доза примиле 36.424 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 57% , а со две дози опфатени се 46% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицирани вакцини, 39% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примила две дози вакцина.

Можеби ќе ве интересира

Директорот на „Фајзер“: Годишните вакцини против ковид би биле подобри од честите бустери

M T

Канада ги предупреди граѓаните да не патуваат во Украина

M T

Kузеска: Економијата е подготвена да им помогне на граѓаните за справување со енергетската криза

M T

СДСМ: Обезбедени се 130 милиони евра за финансиска поддршка за граѓаните и компаниите, грижата продолжува

M T

СЗО издаде привремени препораки за мешање на вакцините

M T

Истражувањата покажаа кои вакцини се најдобри за третата доза

M T