Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Коронавирус Centar Во тренд...

Нова студија: Луѓето кои веруваат во теории на заговор за КОВИД се заразуваат порано од другите, причината е логична

Од почетокот на пандемијата, теориите на заговор за КОВИД-19 се шират како шумски пожар. Се шират огромни количини на дезинформации за вирусот и вакцините, кои чинат многу животи.

Сега, една нова студија нагласува некои од личните опасности од теориите на заговор за КОВИД-19, покажувајќи дека таквите верувања можат да влијаат и да го предвидат однесувањето на луѓето, потенцијално давајќи им поголема изложеност на закани за инфекција и многу повеќе.

„Иако теоријата на заговор е крајно неверојатна во смисла на логика или научни докази, ако се чини дека е реална за перцепција, таа има вистинско влијание врз ставовите, емоциите и однесувањето“, објаснуваат истражувачите во новиот труд предводен од првиот автор и социјалниот психолог Јан- Вилем ван Проијен од Универзитетот Врие во Амстердам.

Овој феномен, дека теориите на заговор оставиле последици во животот на оние кои веруваат во нив, е докажан во многу студии, покажувајќи дека начинот на размислување на луѓето влијае на нивното однесување на различни начини.

Истражувањата покажуваат дека теориите на заговор за КОВИД-19 се поврзани со ставови кои би можеле да го загрозат јавното здравје, како што е помалото почитување на физичкото растојание и рестриктивните мерки и помалата намера за вакцинација.

Како и да е, сè уште не е целосно јасно од постојните истражувања како верувањето во теориите на заговор КОВИД-19 се поврзува со човековото здравје и благосостојба во контекст на пандемија.

За да го истражат ова, ван Проијен и колегите истражувачи анкетирале 5.745 учесници, главно од Холандија.

На почетокот на пандемијата, на групата и беа поставени неколку прашања кои го мереле нивното ниво на верување во теориите на заговор за КОВИД, вклучително и дали тие мислат дека коронавирусот е биолошко оружје конструирано од научници, заговор за лишување на граѓаните од нивните права. прикривање на претстојниот глобален економски колапс.

Неколку месеци подоцна, истата група беше преиспитана, овој пат одговарајќи на прашања за тоа дали некогаш биле тестирани за вирусот, дали тој тест бил позитивен или негативен и дали некогаш ги прекршиле прописите за КОВИД-19, меѓу многу други. .
Резултатите покажаа дека верувањето во теориите на заговор за КОВИД предвидува намалена веројатност за тестирање на вирусот, што го очекуваа истражувачите, имајќи предвид дека од овие учесници се очекуваше да се чувствуваат помалку ранливи на вирусот како целина (со оглед на нивниот став за него).

Сепак, резултатите покажаа и дека теоретичарите на заговор имаат поголема веројатност да бидат позитивни на вирусот доколку се тестираат за КОВИД-19, во споредба со учесниците кои немале такви верувања.

Повторно, истражувачите го претпоставуваа овој исход, врз основа на фактот дека теоретичарите на заговор би можеле да бидат изложени на поголем ризик од инфекција поради нивните верувања за вирусот.

Податоците не ги поддржаа сите хипотези на истражувачите, но многу беа, вклучително и дека луѓето кои веруваат во заговори за КОВИД-19 имаат поголема веројатност да примат премногу посетители во нивниот дом за време на затворањето и имаат поголема веројатност да присуствуваат на премногу забави, барови или ресторани.

Покрај тоа, тие се со поголема веројатност да ги изгубиле своите работни места и приходите за време на пандемијата, а податоците сугерираат дека е поголема веројатноста да доживеат социјално отфрлање, можеби поради нивните ставови.

„Нетолеранцијата кон оние кои веруваат во заговори е во согласност со идејата дека јавната поддршка за верување во заговори ја стигматизира и може да ја намали социјалната мрежа за поддршка на луѓето“, пишуваат истражувачите.

Сепак, постојат ограничувања за заклучоците што можеме да ги извлечеме од оваа студија. Истражувачите нагласуваат дека нивниот експеримент не може да покаже каузалност, бидејќи други, неизмерени фактори на крајот би можеле да бидат одговорни за резултатите што се гледаат во податоците.

Исто така, вреди да се напомене дека, иако ова е големо истражување, сепак беше направено само во Холандија.

Сепак, и покрај овие ограничувања, истражувачите истакнуваат дека нешто сè уште се случува овде, феномен што укажува дека верувањето во заговори за КОВИД-19 на крајот може да претставува сериозен, дури и опасен недостаток за поединецот.

„Верувањето во теориите на заговор во раните фази на пандемијата предвидува серија здравствени резултати осум месеци подоцна“, пишува тимот.

„Уверувањата на заговор предвидуваат колку добро луѓето се справуваат со предизвиците на глобалната пандемија и затоа имаат значителни импликации за приватното и јавното здравје, како и за економската и социјалната благосостојба на оние кои ги перцепираат.

Можеби ќе ве интересира

Најнова студија: Две третини од Британците кои се заразиле со омикрон, претходно прележале ковид

M T

СЗО: Бројот на заразени со Ковид-19 во светот надмина 350 милиони

M T

Директорот на „Фајзер“: Годишните вакцини против ковид би биле подобри од честите бустери

M T

Бројот на починати од Ковид во Полска надмина 100.000

M T

Во Грција 9 од 10 заболени од ковид се заразени со омикрон

M T

Во Црна Гора зголемен бројот на заразени со Ковид-19, можно затворање на рестораните

M T