Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Нови 37 комунални возила ќе го чистат Скопје

Градот Скопје и ЈП „Комунална хигиена“ денеска промовираа пет нови специјални комунални возила кои се дел од 37-те различни возила што ги набави ова јавно претпријатие согласно со договорот склучен на крајот на минатата година.

На денешната промоција на новите возила присуствуваа градоначалникот Петре Шилегов и директорот на ЈП „Комунална хигиена“, Абдусамед Шабани.

МАКЕДОНИЈА(Видео) Шилегов промовираше нови комунални возилаОбјавено пред 3 минути – 21 јуни, 2021Од Макфакс

Градот Скопје и ЈП „Комунална хигиена“ денеска промовираа пет нови специјални комунални возила кои се дел од 37-те различни возила што ги набави ова јавно претпријатие согласно со договорот склучен на крајот на минатата година.

На денешната промоција на новите возила присуствуваа градоначалникот Петре Шилегов и директорот на ЈП „Комунална хигиена“, Абдусамед Шабани.

„Ова се пет од 37-те возила кои допрва треба да пристигнат во нашиот град, за кои ЈП Комунална хигиена спроведе постапка за јавна набавка, а договорот е склучен кон крајот на минатата година. Овие пет специјализирани возила се наменети за собирање и транспорт на отпад од корпите за џебен отпад, за индивидуалните канти од домаќинствата, како и за контејнерите од 1,1 кубен метар. Вредноста на петте возила изнесува 38 милиони денари со вклучен ДДВ. Ќе имаме уште 32 нови возила кои ќе ги претставиме кон крајот на месецот како што ќе пристигнуваат, и тоа 5 возила кои се наменети за контејнери од 1,1 и од 5 м3; 10 возила кои се наменети за контејнери од 5 м3; 5 возила за контејнери до 1,5 м3; 5 возила – самоподигнувачи со носивост од 7 тони; 10 цистерни за миење улици и 2 кипера со капацитет од по 16 м3. Сите овие возила ќе бидат испорачани до крајот на месецот, а вкупната вредност изнесува околу 200 милиони денари со вклучен ДДВ“, рече Шилегов.

Тој нагласи дека Градот Скопје пред околу 2 и пол години започнал со воведување нови стандарди во третманот на комуналниот отпад како политики што ги водат најсовремените европски градови.

Можеби ќе ве интересира

Шилегов: Со реконструкција на Универзална влегуваме во нова ера на македонската културна сцена

M T

Град Скопје доделува парична помош за настраданите во пожарот во Тетово

M T

Шилегов: Град Скопје секогаш ќе биде партнер на СКСЗМ во подобрувањето на локалниот економски развој

M T