36.8 C
Скопје
23. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Коронавирус Centar Свет Во тренд...

Директорот на BionTech предвидува колку долго ќе се бориме против пандемијата

“Ние мора да обезбедиме навистина високи стапки на вакцинација низ целиот свет. Во спротивно, никој нема да биде сигурен”, рече Сахин.

Остриот пораст на инфекцијата со коронавирус во земјите во развој, како што е Индија, поради релативниот недостиг на снабдување со вакцини, значи дека пандемијата ќе се шири до средината на 2022 година, изјави директорот на германската компанија Бионтех, Угур Сахин.

Поради итноста, властите треба да разгледаат мерки како мешање и совпаѓање на вакцините од различни производители, според Бионтек, кој заедно со американскиот Фајзер произведува вакцина против Ковид-19.

„Ние мора да обезбедиме навистина високи стапки на вакцинација низ целиот свет. Во спротивно, никој нема да биде сигурен “, рече Сахин, додавајќи дека пандемијата ќе заврши само кога ќе се реализира “имунитетот на стадото” низ целиот свет.

„До средината на 2022 година, дури и густо населените региони како Индија ќе постигнат високи стапки на вакцинација и имунитет на стада“, рече Шахин.

„Ќе видиме во следните 12 месеци дека се поголем број на индустриски развиени и земји со ниски приходи постигнуваат ваков вид имунитет на стадо само со зголемување на производствениот капацитет на постојните производители и додавање на нови производствени локации“, додаде Шахин.

Тој рече дека го прошируваат производството со повеќе од 30 компании за производство на повеќе вакцини за снабдување на земји како Индија.

Мешање и совпаѓање на различни видови вакцини, вклучително и комбинирање на оние засновани на mRNA технологија, како што е BionTech, со т.н. вирусни векторски вакцини како AstraZeneca за да се стави крај на пандемијата, изјави Озлем Туречи, ко-сопственик на BionTech.