Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Коронавирус Centar ТОП ВЕСТИ

Вакцинацијата против грип помага и против корона – Постојат неколку објаснувања

Познато е дека вакцинацијата ја зголемува отпорноста кон други инфекции. Една студија покажа дека до одреден степен може да се каже дека вакцинираните луѓе полесно минуваат низ круната, пишува Дојче Веле.

Научниците од Универзитетот во Мичиген, предводени од Ана Колон, анализирале релативно голем број граѓани: 27.201 лица кои биле следени за влијанието на пандемијата. До 15 јуни 2020 година, нешто помалку од половина од нив – 12.997 биле вакцинирани против грип.

Резултатот од нивната студија, објавена од Американскиот журнал за контрола на инфекции, гласи: 4,0% од вакцинираните против грип се заразиле со корона вирус – во споредба со 4,9% во групата невакцинирани.

Научниците откриле и дека биле вакцинирани против грип и имале помалку компликации со короната, помалку морале да одат во болница, а помалку да земаат респиратор. Статистички, нивниот престој во болница беше нешто пократок.

Во однос на смртноста, беше тешко да се утврди каква било разлика, бидејќи примерокот беше исклучително мал: во апсолутен број, станува збор за 696 случаи на корона инфекција кај невакцинирани од грип и 520 случаи на инфекција меѓу инаку вакцинирани.

Или има други причини?

Всушност, одамна е познато дека вакцинацијата генерално го зајакнува имунитетниот систем: пред многу години беа објавени студии кои покажуваат дека децата кои биле вакцинирани против сипаници одамна покажале поголема отпорност на целиот спектар на патогени отколку децата кои не биле вакцинирани .

Така, може да се најде микробиолошко објаснување дека оваа научена отпорност од вакцина, исто така, делува до одреден степен против типичен протеин од коронавирус.

Сепак, постојат и други елементи кои го отежнуваат да се даде точен одговор: луѓето кои редовно се штитат од грип, обично се многу повнимателни за своето здравје, многу од нив затоа што спаѓаат во ризични групи – така постари лица или луѓе кои надминале тешки болести.

Од друга страна, важно е да се знае дека вакцинираните полесно поминале низ короната – и кај постарите лица, текот на коронарната инфекција е обично потежок.

Искуството од Холандија исто така сведочи дека ова има врска со целокупниот отпор. Вработени во локалните болници кои пред зимата 2019/2020 година вакцинирани против грип – поретко биле заразени со корона отколку оние кои не биле вакцинирани. И, се разбира, нема постари лица меѓу таа популација и повеќето имале контакт со заразена корона, пишува Дојче Веле.

Можеби ќе ве интересира

Холанѓаните “обучуваат” пчели да ја “насетат” короната

CENTAR MKD

Нов сој на коронавирусот стигна до Европа: Што се знае за него?

CENTAR MKD

„Раната вакцинација би избегнала илјадници жртви“

CENTAR MKD