8 C
Скопје
18. април 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Свет

Стаорците “освоија” град во Европа – се проценува дека ги има 150 милиони, им одговара „заклучување“

фото Pixabay

Затворени ресторани, помалку луѓе на улица, помалку ѓубре – стаорците имаат повеќе простор за движење за време на заклучувањето, но стануваат поагресивни во потрагата по храна

Стаорците немаат многу добра репутација кај луѓето. Нивниот изглед е поврзан со инфекција и целосно одговара на денешната ситуација. Стаорците обично се држат настрана од луѓето, но за време на заклучувањето, бројот на луѓе на улиците се намалува, а многу продавници се затворени подолго време. И така овие глодари ја окупираа територијата, пишува Дојче веле.

Според британското здружение БПЦА, кое собира 700 истребувачи на штетници од целата земја, активноста на глодарите се зголеми за 78% за време на заклучувањето во ноември. Во првата блокада минатата пролет, зголемувањето беше 51 процент. Ситуацијата е особено полоша во Лондон.

Од почетокот на пандемијата, дури осум проценти од населението го напуштиле тој град, претежно странци кои повеќе немаат работа. Ова остава простор за глодари.

„Се чини дека нивните навики се менуваат. „Особено стаорците се повеќе видливи во населените места“, изјави Натали Бангеј од БПЦА за ДВ. Затворени ресторани, пабови, згради напуштени за време на пандемијата – сето тоа брзо стана место за собирање на стаорци. Но, тоа не е сè.

„Бидејќи има помалку движење на пешаците во градовите, има помалку отпад од храна на улиците и во кантите за ѓубре. Значи, кантите зад рестораните и пабовите се празни, така што нема храна за локалното население на стаорци “, додава Бангеј. Затоа, вели тој, стаорците се повеќе се наоѓаат во станбени области каде сè уште има отпад.

Тешко е да се каже како настанала проценката, но БПЦА смета дека бројот на стаорци во Велика Британија се зголемил за една четвртина на 150 милиони минатата година. Некои германски експерти зедоа и два стаорци по глава на жител како основа за проценка, но тие велат дека сега треба да сметаме на три или повеќе.

Носители на опасни инфекции
Во BPCA, тие ја нагласуваат големата важност на хигиената, како и да се осигурат дека отворите за вентилација или слични канали низ кои може да се движат стаорците се правилно обезбедени. Бидејќи тие се носители на многу злобни инфекции.

Да речеме ханта на вирусни инфекции, вели германскиот експерт за штетници Јохан Еков. „Пренесувањето на инфекцијата обично се случува кога се крева прашината што останува од изметот и урината кај стаорците“, објаснува тој. Но, постои и опасност да ве каснат.

Во време кога медиумите известуваат малку извествуваат за друго, освен за коронавирусот, стаорците на улиците во Лондон станаа благодарна тема за таблоидите. Прикажани се фотографии од стаорци за кои се претпоставува дека се долги половина метар, напишано е за „војната со стаорци“ затоа што наводно различни колонии се борат за територија.

Ваквите написи се одлична реклама за истребувачи на штетни организми. Пацолови се прилагодија на пандемијата, нудејќи услуги во согласност со хигиенските прописи. Тие им велат на угостителите и трговците – подобро да не вработите, инаку, кога повторно ќе ја отворите вратата по заклучувањето, може да ве чека легло за глодари .