13 C
Скопје
18. април 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис Свет

Светска банка: Црна Гора на работ на бездната

Светска банка проценува дека црногорската економија ќе доживее најголема рецесија на Западен Балкан оваа година, со рекорден јавен долг од скоро 100% од бруто домашниот производ.

Ваквата прогноза главно се должи на високата зависност на земјата од туризмот.

Светската банка исто така процени дека веќе и онака високото ниво на јавен долг ќе достигне врв од 98% од БДП во текот на 2021 година, а изградбата на втората делница од автопатот Бар – Боjаре би претставувала голем ризик за неговата одржливост.

Економското закрепнување ќе зависи од туризмот, но пандемијата со коронавирусот претставува сериозен ризик затоа што, доколку биде присутен и ова лето, тоа повторно ќе има негативни последици за туристичката сезона, предупредуваaт експертите.