Centar.mk – Дознај сѐ!
Свет

Американската држава Вирџинија ја укина смртната казна

Собранието на американската сојузна држава Вирџинија го потврди законот со кој се укинува смртната казна на нејзината територија, што ја прави прва држава од југoт и 23-та во САД што ја укинува најстрогата казна, а куриозитет е што е земјата со најмногу извршени смртни казни во САД, објави „Ен-би-си“.

Гувернерот на Вирџинија, Ралф Нортам најави дека ќе го потпише штотуку потврдениот закон, што е предуслов тој да стапи на сила.

„Со укинување на смртната казна, Вирџинија никогаш повеќе нема да ризикува да убие невино лице и треба да се водиме од правдата, а не од желбата за одмазда“, рече делегатот на Собранието Мајк Малин, кој предложи да се донесе законот.

„Ен-би-си“ наведува дека укинувањето на смртната казна ја имало поддршката на демократите, од чии редови доаѓа гувернерот Нортем, кој неодамна се избори за мнозинство во дводомното собрание на Вирџинија.