Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МакедонијаАнализаВо тренд...

Разобличена е антимакедонската и антиевропска кампања на ВМРО-ДПМНЕ

Црниот пропагандист на ВМРО-ДПМНЕ Богдан Илиевски, познат како „Бетмен“, на 1 декември објавува твит со монтирано видео од стари изјави на Бучковски дадени на 30.04.2020 (за „Радио Европа“) и на 16.02.2019 (за БГНЕС). Во текстот од твитот на Бучковски злонамерно му се припишуваат изјави кои што не ги кажал, а кои понатаму се пренесуваат во идентичните наслови на „Република“ и „Курир“: „Македонците постојат од 44-та, а Бугарите се постар народ, вели Бучковски, кого Заев го одбра да нè брани“ (Република, 02.12.2020 / 10:23) / „Македонците постојат од 44-та, а Бугарите се постар народ, вели Бучковски кој Заев го одбра да нè брани“ (Курир, 02. ДЕКЕМВРИ 2020. @ 11:07).

Црната пропаганда оди дотаму што новинарот Бранко Героски објавува колумна тврдејќи дека Бучковски дека дал интервју како специјален претставник: „Професоре Бучковски, Ви го одземам правото да преговарате со Бугарија во мое име и во име на мојот народ!“, против „крајно спорните и опасни тези што ги изнесовте во Вашето последно интервјуто за бугарски медиум, чиј дел е пренесен во твитот објавен на крајот на овој текст“ (твитот на пропагандистот на ВМРО-ДПМНЕ задолжен за оцрнување на Заев).

Подоцна Героски објавува исправка и извинување до Бучковски и до медиумите, но воопшто не се извинува на сите читатели и граѓани што ги доведе во заблуда:

„Интервјуто на г-н Бучковски е дадено за Телевизија Европа, а не за агенцијата БГНЕС, како што беше претходно напишано. Извинување за ненамерниот превид до него и до двата медиума“.

Меѓутоа, секој новинар знае дека тука нема простор за „ненамерен превид“, туку за флагрантно кршење на новинарските стандарди преку намерно објавување на пропагандно-оцрнувачки тези од Центарот за лаги и манипулации на ВМРО-ДПМНЕ.

Целта на оваа антимакедонска и антиевропска кампања на Центарот за лаги и манипулации на ВМРО-ДПМНЕ е да се направи штета на преговарачкиот процес, да се влошат односите со Бугарија, и да се загрози нашата иднина во ЕУ.