-2.1 C
Скопје
20. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Коронавирус Македонија ТОП ВЕСТИ

За една недела, регистрирани 7.486 новозаразени, над 5.000 излекувани и 204 починати

Скопје и натаму e со најголем број нови случаи и највисока инциденца, a најзастапена возрасна група се лицата над 60 години, се наведува во неделниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 16 до 22 ноември.

Во овој период тестирани се вкупно 19.664 материјали во лабораториите, а регистрирани сe 7.486 нови позитивни случаи од 35 града во државата со незначително зголемување во однос на минатата недела од 1,8 процент.

Во наведениот период процентот на позитивни од тестирани лица изнесува 38 проценти.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години (n=1.818, 24,3 %). Голем број заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 40 до 49 (n=1.496; 20,0 %), 30-39 (n=1.474; 19,7 %), 50-59 (n=1.348; 18,0 %) и 20-29 (n=978; 13,1 %). Најмал број е регистриран кај децата од 0 до 9 (n=85; 1,6 %) и 10-19 години (n=287; 3,8 %).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 3.866 (51,6 %) лица од машки и 3.620 (48,4 %) од женски пол.

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 5.099 лица што биле хоспитализирани или на домашно лекување, 44,7 проценти повеќе во споредба со минатата недела.

Во наведениот период пријавени се 204 смртни случаи од 24 града, зголемување од 18,6 отсто во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 155 лица биле над 60 години, 26 лица на возраст од 50 до 59 години, 18 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години и 5 случаи во возрасната група од 30 до 39 години. Од смртните случаи епидемиолошки се истражени 128 или 62,7 процента.

Детаљниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 16 до 22.11.2020, како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Северна Македонија се објавува на веб-страницата на Институтот за јавно здравје: http://iph.mk/.