Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Откриено колку долго коронавирусот останува на човечката кожа

Неодамнешна студија спроведена од јапонски научници покажува дека коронавирусот може да преживее на човечка кожа до девет часа, објави канадски Глобал њуз.

Експертите велат дека овие резултати не се толку алармантни колку што звучат, а примероците од коронавирус биле пронајдени кај починатиот ден по нивната смрт.

Откриено е дека ковид 19 може да живее максимум девет часа и четири минути, односно пет пати повеќе од патогените микроорганизми кои предизвикуваат обичен сезонски вирус.

Студијата исто така покажа дека 80% етанол може да ја убие круната во рок од 15 секунди.

Синтија Кар, епидемиолог од Винипег, Канада, вели дека ова е важна информација за неа.

“Ако знаеме дека можеме брзо да го убиеме вирусот со миење на рацете, тогаш да се држиме до него. Не треба да паничиме и да се тушираме без престан кога ќе дојдеме однадвор до куќата. Треба само да разбереме дека вирусот е на наши раце и може ни се случи да ги допреме носот, устата, очите со истите раце и на тој начин да дадеме шанса коронавирусот да се развие во нашето тело “, рече Синтија Кар.

МАРКЕТИНГ