Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Србија: „Ситуацијата е неповолна, на Белград му се заканува вонредна состојба“; „Ако не носиме маски можно заклучување“

“Во Хрватска, гледаме и гледаме што не чека. Не треба да мислиме дека сме нешто посебно и дека тие ќе не поминат покрај нас”, вели епидемиологот Предраг Кон, пренесе Б92.

Тој за ТВ Прва изјави дека Србија е во неповолна ситуација и дека постои можност за вонредна состојба во Белград на крајот од следната недела.

Тој изрази голема загриженост за непочитувањето на мерките, особено не носењето маски.

„Единственото објаснување за не носењето маски на отворено е дека тоа е неизводливо, а медицинскиот дел од кризниот штаб е едногласен по тоа прашање, особено кога станува збор за шеталиштата“, рече д-р Кон.

„Да не се плашиме од мерките, јасно е дека ова може да се реши само со спречување контакти, без разлика дали тоа ќе биде полициски час, вонредна состојба, мора да се спречи ширењето“, нагласи епидемиологот.

Кон истакна дека главниот град е под сериозен напад на вируси.

Засега, вели тој, училиштата нема да се затвораат.

„Сега им велам на сите на граѓаните и на властите, ако маските не вродат со плод, тогаш мора да има заклучување, повеќе не ме интересира како ќе се спроведе“, наведува Кон, пренесува Б92.

спонзорирано: