Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Научник од „Харвард“: Ни требаат евтини тестови за Ковид-19 и повеќе тестирања

фото Pixabay

Истражувачите повикуваат на употреба на брзи тестови, кои се евтини и кои можеби не се толку точни, но тестирањето може да се спроведе неколкупати неделно од страна на целата популација и тие имаат добра причина за нивната употреба.

Мајкл Мина, доцент по епидемиологија на Универзитетот „Харвард“, со недели се залагаше за, како што вели, „луди“ тестови.

Неговата идеја е да се оддалечи од сегашните молекуларни тестови со висока прецизност, познати како PCR, кои сè уште се оскудни и за кои луѓето честопати мора да чекаат со часови за да се тестираат, а потоа треба да почекаат неколку дена за резултати.

Тој ја повика Администрацијата за храна и лекови (ФДА) да ја одобри продажбата на брзи тестови што може да се користат дома со помош на хартиена лента што ја менува бојата за 25 минути и дава резултат сличен на тестот за бременост, пишува „Сајанс алерт“.

Овие тестови имаат мала чувствителност, што значи дека немаат многу позитивни резултати и затоа даваат многу лажни позитивни резултати.

Но, за Мина и другите експерти, таквата стратегија би била поефикасна во однос на јавното здравство затоа што бројот на утврдени случаи ќе биде поголем во целата популација отколку во сегашниот систем.

Брзите тестови имаат тенденција да бидат добри во откривање луѓе што емитуваат големи количини вирус, што се случува кога тие се најзаразни, на почетокот, а PCR-тестовите се многу чувствителни и може да детектираат дури и мали концентрации на вирусот кога луѓето веќе не се толку заразни.

„Ние сме толку фокусирани на скапите тестови со врвен квалитет што никого не тестираме“, рече Мина додавајќи:

„Можеби само ни треба доволно евтин тест што може да се користи често“.

спонзорирано: