Секогаш во средиштето на збиднувањата...

ЕУ во преговори за испорака до 300 милиони дози вакцина против коронавирус

Европската комисија (ЕК) сака да склучи договори со шест производители на вакцини за 450 милиони граѓани.

Фармацевтските компании „Санофи СА“ и „ГлакоСмитКлин Плц“ објавија дека се во напредната фаза на преговори за испорака на 300 милиони дози на експериментални вакцини против ковид-19 за Европската унија.

ЕК објави дека целта на разговорите со Санофи е однапред да се склучи договорот за набавка.

Како што се наведува, претпоставениот договор со Санофи би предвидувал можност сите земји-членки на ЕУ да ја купат вакцината.

„Предвидено е, откако вакцината ќе се покаже како безбедна и ефикасна против ковид-19, Комисијата да има договорна рамка за набавка на 300 милиони дози, во име на сите земји-членки на ЕУ“, се додава во соопштението.

Портпаролот на Комисијата рече дека не може да коментира кога ќе биде објавен договорот и која е можната цена на вакцината.

МАРКЕТИНГ