-5 C
Скопје
17. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Коронавирус Свет Во тренд...

Несторовиќ: Ова е нов вид коронавирус што ги напаѓа младите

илустрација / Pixabay

„Многу млади луѓе имаат пневмонија, иако не беше така во март, април, мај, вирусот предизвикува тешка пневмонија и ги напаѓа помладите луѓе, како да не е истиот вирус. Мене ова ми се чини како нов вид коронавирус“, рече српскиот пулмолог д-р Бранимир Несторовиќ.

„Некако помина незабележано дека овој вирус ги напаѓа мозокот, бубрезите, тестисите … Ова е единствениот респираторен вирус кој ги напаѓа тестисите. Ќе видиме како ќе реагираат на ова младите луѓе кои се заразиле со вирусот … Никогаш не сум видел ваков вирус“, изјави Несторовиќ.

„Ние овде доста добро поминавме, и финансиски, немаше немири. Сепак, ова беше страшен стрес. Имам впечаток дека луѓето се незадоволни што починале 270 луѓе“, смета Несторовиќ.

Словените и Германците одлично поминаа, ние сме прилично отпорни на овој вирус, вели д-р Несторовиќ. Генетиката исто така игра голема улога. Доказ дека сме најстара нација во Европа е PH-негативност. Бевме резистентни и на сида. Оние нации кои страдале многу од туберкулоза, се чини дека се отпорни на сида. Вирусите сами по себе не се опасни за нас, тие се опасни за поедини луѓе.

„Навистина мислам дека сме на крај, но кога ме прашаа кога ќе ја одјавиме епидемијата, реков веројатно никогаш. Секогаш ќе има по некој индивидуален случај. Луѓето живеат нормално. Можеби и не е лошо што се случи ова, и младите луѓе се разболеа, па претпоставувам дека конечно ќе почнат да ги почитувааат мерките, а не да лудуваат“, рече на крајот Несторовиќ.