13.8 C
Скопје
18. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Коронавирус Centar Здравје

Се плашите од влегување во автобус за време на коронавирус кризата? – Применете ги овие правила и бидете побезбедни

фото: илустрација

Наскоро во нашата земја се очекува враќање кон животот кој што го знаевме и нормализирање на јавниот превоз.

Но, многу луѓе се чувствуваат вознемирени кога влегуваат во затворен простор со повеќе луѓе, како што се градските автобуси

Следните 10 добри совети, ќе ви помогнат за безбедно возење.

– Кога ќе влезете во градскиот автобус дезинфицирајте ги рацете со производот на располагање

– Пред да влезете, ставете ги маската и нараквиците и не ги вадете додека се возите, со цел да избегнете да го допрете лицето колку што е можно помалку.

– Не го допирајте лицето, особено не носот, устата и очите, бидејќи вирусот влегува во телото преку мукозните мембрани.

– Не јадете или пијте во автобус или трамвај. Не земајте ниту бомбончиња или мастики, бидејќи ова го зголемува ризикот од внесување на вирусот во устата.

– Ако не е преполн, седнете и воздржете се од допирање на рачките колку што можете. Не потпирајте се на нив, ниту потпирајте ја главата на прозорци и на други површини.

– Не потпирајте ги торбите и торбите што ги носите со себе на седиштата, подовите или на другите површини

– Откако ќе се симнате од автобусот, ставете ја маската и нараквиците во канта за отпадоци или во специјална торба што сте ја подготвиле

– По отстранувањето на маската и нараквиците, дезинфицирајте ги рацете со производот што го имате во вашата торба

– По пристигнувањето на дестинацијата, не ги внесувајте ќесите од автобусот веднаш во вашиот дом, туку избришете ги или извадете ги работите од ќесите, а ќесите доколку се за еднократно употреба фрлете ги во канта за отпадоци.

– Не заборавајте: Измијте ги рацете со сапун и вода, откако ќе извадите работите од ќесите.