Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Повеќе од 3,7 милиони заболени од коронавирус во светот и над 1,2 милиони излекувани

Бројот на заболени од коронавирус во светот достигна 3.728.047, додека бројот на излекувани е 1.242.500.

Според најновите податоци, бројот на новопотврдени случаи во светот до утринава е 81.247, од кои 24.798 лица се во САД, 10.102 во Русија, 4.406 во Британија, додека Кина има еден новопотврден случај.

Во светот 258.356 луѓе починале од коронавирусот.

Најголем број смртни случаи има во САД – 72.271, Велика Британија регистрира вкупно 29.427 смртни случаи, Италија – 29.315, Шпанија 25.613, Фрнција 25.531.

Од вкупниот број активни случаи на коронавирус во светот, 98 проценти имаат благи симптоми, додека два процента се во сериозна или критична состојба.