Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Магична техника на бојадисување Велигденски јајца со преубави орнаменти (видео)

Бојадисувањето јајца за Велигден е еден од најстарите христијански обичаи. Домаќинките ширум светот многу се трудат да ја испочитуваат оваа традиција, а во некои семејства вештината за декорација се пренесува од колено на колено.

Во земјите во кои многу се држат до традицијата и почитувањето на обичаите спаѓа и Украина.

За време на својата долга христијанска историја, Украинците успеале да ја зачуваат својата традиција, а еден од омилените обичаи им е оваа неверојатна техника за бојадисување велигденски јајца.

Оваа техника е наречена писанки, а во продолжение погледнете како Украинките ги бојадисуваат велигденските јајца: