Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КоронавирусCentarМакедонијаВо тренд...

(Фотогалерија) Вонредна ситуација во Дебар

Оперативниот штаб одлучи во рамките на законската обврска да ги извести сите деловни субјекти, јавни и приватни претпријатија, за нивната обврска да го активираат оперативниот план за управување со кризи, предвиден со законот за заштита и спасување член 35 став 7 и да ги преземат потребните мерки. Исто така и информациите за распоредот или престанокот на активности во зависност од привремената одлука на Владата.

– Во текот на следните часови на текот на денот, бевме информирани за седницата на Владата и за новата одлука со број 44-2240 / 1 од 13.03.2020 за прогласување на вонредна состојба и преземање дополнителни мерки, меѓу другото. (точка 8 од владината одлука)

Одлука за забрана и посебен режим на движење на дел од територијата на РСМ на подрачјето на општина Дебар и центарот Жупа, со која се уредувамерката забрана за движење, односно влез и излез од подрачјита на општина Дебар и Центар Жупа, како и мерказа воведување посебен режим на движење на населението внатре во овие подрача, велат од општина Дебар.

– Подрачниот режим на двиѓење на населението внатре во овие подрачја да го утврди Главниот штаб при Центарот за управување со кризи во акцискиот план за спречување за на внесување и ширење а коронавирусот КОВИД-19.

Напладне Општинскиот оперативен персонал продолжи да ги дезинфицира другите делови на градот со помош на вработените и волонтерите со потребна лична опрема.

На крајот, Општинскиот оперативен штаб ги повикува граѓаните да не паднат на деформитети за одржување на мирот, да бидат СОЛИДАРНИ.

Снабдувањето на маркети со намирници нема да недостасува и ќе тече нормално, и нема потреба да чувате резерви на храна дома.

Исто така, упатуваме силни повици до жителите да се изолираат во своите домови и да внимаваат додека не се стабилизира ситуацијата, порачаа од Општина Дебар.