Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Матија е првиот заболен од коронавирусот во Италија- заразена е и неговата бремена сопруга

фото: Pixabay

Во Италија не е идентификуван „нулта пациент“ со коронавирус, но познатто е кој е првиот- има 38 години, а познато е само неговото име, Матија.

Хоспитализиран е поради респираторни проблем на одделанието за интензивна нега во болницата Сан Матео, 35 километри јужно од Милано.

Ова го соопшти потпаролот на цивилна заштита и додал дека заразена е и неговата бремена сопруга и дека е хоспитализирана и таа, но нејзината состојба е покритична.

Досега од коронавирусот во светот починаа 2763 лица, а заболени се околу 80.000 лица.