Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Во БиХ секоја година умираат по 3 300 луѓе како последица на загадениот воздух

Во Босна и Херцеговина секоја година прерано умираат околу 3 300 луѓе како последица на изложеноста на воздух загаден со честички PM 2.5 , додека речиси една од секоја десетта смртност годишно во БиХ е резултат на загадувањето на воздухот. Ова се наведува во најновиот извештај за загаденоста на воздухот во Босна и Херцеговина којшто го објави Светската банка.

Во него се предупредува дека овие податоци се двојно поголеми во споредба со Северна Македонија, а четири пати во однос на Косово. Економските трошоци, како што се наведува во извештајот, изнесуваат во просек 1,38 милијарди долари, што е еквивалент на 8,2 проценти БДП од 2016 година.

Во извештајот се напоменува дека ефективното решавање на проблемот со загадувањето на воздухот бара стретешки, интегрирани решенија прилагодени на конкретниот град, односно област.

Жителите на голем број босански градови веќе со недели се гушат од загаден воздух, што содржи големо количество честички прашина и отровни гасови. Во извештајот на СБ посебно се истакнува проблемот со честичките прашина ПМ 2.5, кои продираат длабоко во системот за дишење предизвикувајќи болести на срцето и белите дробови, како и мозочни удари и тумори.

Според Светска здравствена организација концентрацијата на ПМ 2.5 не смее да биде поголема од 10 микрограми на метар квадратен, но во БиХ таа вредност е неколку пати поголема.Само во Сараево во текот на месецот забележани се и концентрации и до 500 микрограма честици ПМ 2.5 на метар квадратен.

Како последица на загадениот воздух со ПМ 2.5 секоја година во БиХ прерано умираат 3.300 луѓе. Од таа бројка околу 16 отсто смртни случаи се однесуваат на лицата кои живеат на подрачјето на Сараево и на Бања Лука, се наведува во извештајот./Makfax