Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Видео: Ако се случеше нуклеарен напад во 1970-тите, светот ќе ја слушнеше оваа порака

Можеби ќе кажете дека 1960-тите беа годините кога тензиите меѓу САД и Советскиот Сојуз го достигнаа својот врв во Студената војна, но тоа не значи дека 1970-тите беа многу подобри. Луѓето од двете нации и натаму жевееле под постојана закана од нуклеарна војна.

За да се подготват за оваа можност, радио станиците во САД добиле инструкции да создадат официјална порака која ќе предупреди за евентуален напад.

Доколку се случеше нуклеарен напад, ова е пораката која итно ќе беше пренесена на сите радио станици: