Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Снег во Хрватска: Побелеа планините во Далмација- температурите под нула

фото Pixabay

Во највискоите предели на Далмација падна снег, а во многу делови паѓало и дожд во голема количина.

Во Конавле паднаа 70 литри дожд на квадратен метар, а во Каштела во близина на Сплит повеќе од 40 литри, јавија хрватските медиуми.

И во повисоките делови на Динара и Камешница, а на динарскиот врв Велика Дувњакуша температурата беше под нулата, со повремено провејување на снег.

Снег и мраз имаше на највисоките врвови во Далмација, на Динара и Велебит.