Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Јапонските компании им забрануваат на жените да носат очила, изгледале ладно

Носењето очила на работа стана емотивно прашање во Јапонија. Според некои извештаи во медиумите, некои компании во Јапонија им забраниле на своите работнички да носат очила затоа што изгледаат ладно со нив. Одлуката предизвика многу критики.

Неколку јапонски медиуми објавија дека некои компании донеле одлука да забранат очила за жени работници од различни причини. Меѓу нив е дека, на пример, асистентките за продажба, кога ги носат, изгледаат прилично ладно.

Телевизиската станица „Нипон“ и „Бизнис инсајдер“ се меѓу првите што известуваат за ова прашање. Причините за таквата одлука се движат од безбедносните, на пример кај работничките во воздухопловната индустрија или кај жените кои работат со шминка.

„Причините зошто жените не треба да носат очила навистина немаат смисла. Се е заради полот, прилично е дискриминаторски“, вели Кумико Немото, професор по социологија на Универзитетот Кјото./Makfax