Секогаш во средиштето на збиднувањата...

10 здравствени придобивки од пиењето сок од ананас

Не дозволувајте да ве обесхрабри трнливата внатрешност на ананасот! Набрано во тропските земји, каде што климата е топла и влажна, ова чудотворно овошје не само што е вкусно туку и обезбедува низа придобивки за вашето здравје. Можеби е потребна одредена пракса за да се излупи ананасот совршено, но вреди да се вложи напор. Еве 10 здравствени придобивки од пиењето сок од ананас:

Лек за кашлица – Чувствувате дека кашлицата е веќе тука? Можеби попладневна ужина од ананас е токму тоа што ви треба! Јадењето ова овошје може да спречи кашлица поради неговите антиинфламаторни својства што го смируваат грлото. Сокот од ананас го содржи ензимот наречен бромелаин.

Артритис – слично како за грлото, антиинфламаторните својства на бромелаинот во ананасот може да го намалат отокот во зглобовите, што е главна причина за ревматоиден артритис. Ананасот е исто така добар извор на витамин Ц, кој го зајакнува и одржува целокупниот имунолошки систем.

Крвен притисок – ананасот е богат со антиоксиданти и бета-каротин, кои имаат позитивен ефект врз крвниот притисок. Покрај тоа, ананасот има добар баланс на натриум и калиум, чие рамнотежа е клучна за човечкото тело да одржува здрав крвен притисок. Плодот е богат со калиум, кој им помага на крвните садови да се релаксираат.

Превенција од канцер – антиоксидантната содржина на ананасот може да придонесе за спречување карцином бидејќи таквите антиинфламаторни соединенија ги минимизираат оксидативниот стрес и воспалението, кои се и фактори на оваа смртоносна болест. Бромеланот влегува во игра повторно бидејќи овој ензим може да ја стимулира смртта на клетките во одредени клетки на ракот, како и да помогне во производството и функцијата на белите крвни клетки.

Цревни црви – ананасот содржат ензими што го стимулираат производството на дигестивни сокови и помагаат при распаѓање на храната. Особено ензимот бромелаин е многу ефикасен при распаѓање и варење на црвите, како тенија и кружни црви.

Плодност – многу луѓе веруваат дека јадењето на јадрото на ананасот до 5 дена по овулацијата ви помага при имплантација на плодот давајќи подобра шанса да забремените. Тоа е затоа што е откриено дека ананасот ја задебелува матката, но исто така и затоа што бромеланот го намалува воспалението во организмот, вклучително и матката.

Губење тежина – не само што е деликатес со сладок вкус за оние што бараат да ги намалат шеќерната храна и калориите, ананасот е исто така полн со растителни влакна, витамин Б6, манган и друго. Ова помага при варењето и зголемување на метаболизмот на јаглените хидрати и масти, кои се неопходни за слабеење.

Кожа – богат извор на антиоксиданти, бромелаин и витамин Ц. Јадењето ананас често може да ви помогне да ја одржите здравата и еластична кожа на долг рок. Антиинфламаторните својства на ова овошје ја штити кожата од воспаленија, ги намалува акните. Бромелаинот исто така игра улога во омекнување на кожата и спречување на воспаленијата. Покрај тоа, антиоксидантите и витаминот Ц исто така може да помогнат во намалувањето на фините линии (брчките), оштетување поврзано со сонцето, па дури и да го контролираат нерамномерното тонирање на кожата.

Либидо – планирате специјална ноќ? Можеби треба да се напиете чаша сок од ананас (и дајте му на партнерот исто така) околу 2 часа пред да одите во спалната соба. Ананасот е и афродизијак. Калиумот во сокот од ананас ги намалува мускулните грчеви, што го става вашето тело во врвна форма. Но, бромелаинот е повторно вистинската работа бидејќи може да го зголеми тестостеронот кај мажите и да го зголеми либидото на двата пола.

Јакнење на имунитет – тропското овошје е одлично за зајакнување на целокупниот имунолошки систем благодарение на високата содржина хранливи материи, вклучително и антиоксиданти, ензими и витамини. Плодот е исто така масен и без холестерол и со малку натриум. Студиите откриле дека одредени својства на ананасот може да помогнат и во апсорпцијата на железо во исхраната од разни други производи, а исто така да помогнат и во зајакнувањето на здравјето на коските. Богат е со растителни влакна, што овозможува подобар дигестивен процес. Сето ова го добивате и со мал број калории бидејќи една шолја овошје содржи само 82 калории./Makfax