Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Меѓународниот комитет за спас предупредува дека турската офанзива ќе доведе до раселување на 300.000 лица

Меѓународниот комитет за спас (ИРЦ) предупредува дека турската офанзива во североисточниот дел на Сирија може да предизвика раселување на 300.000 луѓе и да ги загрози активностите на хуманитарните организации.

,,Голем број од овие луѓе веќе повеќе пати биле раселени и страшно страдаа под бруталната власт на Исламска држава, само за да се соочат со уште една криза”, изјави директорката на ИРЦ, Митси Басвел.ИРЦ упати апел до турската Влада да ги запре нападите и сите страни да го почитуваат меѓународното право за заштита на цивилите.

спонзорирано: