Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Тројца професори ја делат Нобеловата награда за хемија

Тројца научници се добитници на Нобеловата награда за хемија за 2019 година. Тие се наградени за развој на литиум-јонски батерии.

Џон Б Гуденуф, М Стенли Витингем и Акира Јошино ја делат наградата за нивната работа на овие уреди што можат да се полнат, кои се користат за преносна електроника.

Литиум-јонската батерија е лесна, моќна и може да се полни, а се користи во сè, од мобилни телефони до лаптопи.

Нобеловиот комитет соопшти дека уредот „создал свет на полнење“.

На возраст од 96 години, професорот Гуденуф е најстарата личност што ја освоила оваа награда. Лауреатите ќе поделат 9 милиони круни или 738.000 фунти. Наградите беа објавени во Кралската шведска Академија на науките во Стокхолм./Makfax