Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Тортевски: Има ли ВМРО-ДПМНЕ, чиј имот е замрзнат по барање на СЈО, легитимитет да преговара за иднината на СЈО?

Адвокатот Aлександар Tортевски, на вчерашната „Топ Тема“, го постави прашањето дали воопшто треба да се преговара за СЈО со партија чиј имот е замрзнат по барање на СЈО.

„ВМРО има постапка против нив како правно лице. Запленета е „Белата палата“ во која што тие така горделиво влегуваат таму, и од таму држат прес-конференции. Јас еднаш кажав. Во тој објект јас никогаш нема да влезам во животот заради тоа што ми е срам да влезам. Не сум некој фактор, меѓутоа, ако ме поканат, ќе одбијам да влезам токму заради тоа, затоа што убеден сум е направено со криминал. Значи, замрзнат им е имотот, се води постапка против нив,“ укажа адвокатот Тортевски.

Тортевски потсети и дека за „Еден од главните преговарачи, Антонио Милошоски има една предистражна и една активна истражна постапка против него“.

И преговарачот на ВМРО-ДПМНЕ, и партијата чиј имот е замрзнат, активно беа вклучени во преговорите за иднината на специјалното јавно обвинителство, кое е формирано со закон за кој е потребно двотретинско мнозинство.

спонзорирано: