Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Археолозите открија скелет стар два милениуми со „телефон“ при рака

Во гробница стара 2.000 години археолозите пронајдоа скелет на жена која ја нарекоа Наташа. Областа каде што е ископана Наташа се наоѓа во руската република Тува и е позната како „руска Атлантида“ затоа што во текот на целата година е под вода.

Во гробницата е откриен на прв поглед необичен предмет во форма на модерен телефон, што е всушност тока за ремен украсена со тиркиз, карнеол и седеф, додека самиот ремен бил украсен со кинески парички што помогнале во датирањето (околу 2.137 години).

Гробницата била ископана во огромниот резервоар на островот на реката Јенисеј, наречен некропола Ала-Теј. Други гробници пронајдени на истото место датираат од бронзеното време до владеењето на Џингис Кан.