Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Бројот на туристи на Шри Ланка продолжува да опаѓа по терористичките напади

Бројот на туристи на Шри Ланка падна 28,1 отсто во август во споредба пред една година означувајќи го петтиот по ред месец како овој број е во пад бидејќи странските посетители го избегнуваат островот во Индискиот Океан по нападите што се случија за Велигден, покажаа податоците од бирото за туризам во четвртокот.

Туристичките пристигнувања во август паднале 28,3 отсто, на 143.587, во споредба со 200.359 една година порано. Сепак, тие се зголемија во однос на претходните три месеци.

Кога се случија нападите, бројот на странски посетители опадна на најниско ниво од крајот на граѓанската војна пред една деценија.

Бројот на туристи во последните четири месеци, од мај до август, паднаа 48,1 отсто, на 360.168, наспроти 694.482 пред една година.