Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Почина Фердинанд Пиех, поранешниот претседател на „Фолксваген“

Германската икона во автоиндустријата Фердинанд Пиех почина на 82-годишна возраст, потврди неговата сопруга во пораката испратена до АФП.

„Мојот сопруг … почина ненадејно и неочекувано на 25 август 2019 година“, напиша Урсула Пиех. Таа рече дека неговиот живот бил „обележан со страст кон автомобилите и вработените што ги произведуваат“.

Пих е роден во Виена на 17 април 1937 година и е познат по трансформацијата на „Фолксваген“, помагајќи ѝ на компанијата да се прошири со својата инженерска моќ.

Австрискиот инженер беше претседател и главен извршен директор на автомобилската компанија.

„Прво и основно, секогаш се гледав себеси како личност на производот и се потпирав на основниот инстинкт за побарувачката на пазарот. Бизнисот и политиката никогаш не ме одвлекуваа од сржта на нашата мисија: да развиваме и да правиме атрактивни автомобили”, напиша Пиех во својата автобиографија.

Тој исто така беше внук на Фердинанд Порше, кој ја основа компанијата за автомобили „Порше“ и ја создаде „бубата“ на „Фолксваген“ на барање на нацистите во 1938 година.

Пиех поднесе оставка на функцијата претседател на „Фолксваген“ во 2015 година, поради несогласување со главниот извршен директор Мартин Винтеркорн.

error: Соддржината е заштитена.