Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Австрија и Словенија се за продолжување на проширувањето на ЕУ

Претседателите на Австрија и Словенија, Александер ван дер Белен и Борут Пахор, денеска изразија поддршка за продолжување на процесот на проширување на ЕУ и отворање пристапни преговори со Македонија и Албанија.

„За кредибилитетот на ЕУ би било добро ако во овој случај преземеме чекори и не ги разочараме луѓето во тие земји“, посочи Ван дер Белен на заедничката прес-конференција во Виена.

И претседателот на австрискиот парламент, Волфганг Соботка, во разговорот со Пахор истакнал дека Австрија ја поддржува европската перспектива на земјите од Западен Балкан.

Пахор и Соботка исто така посочиле дека интеграцијата на балканските земји е долг процес, кој бара трпеливост.

Во исто време претседателот на Словенија, според соопштението на австрискиот парламент, истакнал дека Западен Балкан во преговорите за ЕУ треба да се гледа како целина.