Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Мексиканците купуваат лажни телефони за да ги залажат крадците во градските автобуси

Вооружените грабежи стана толку вообичаена појава во градските автобуси во Мексико Сити поради што патниците дошле до решение – купуваат лажни мобилни телефони што им се предаваат на крадците кога во нив ќе вперат пиштол за да ги ограбат.

Овие лажни уреди чинат помеѓу 15 и 25 долари, имаат екран и изгледаат исто како и оригиналните паметни телефони. Овој изум е особено корисен за граѓаните што се цел на вооружените бандити што напаѓаат автобуси на патот меѓу предградијата и центарот на градот.

Во првите четири месеци од годинава во главниот град на Мексико секојдневно имало 70 пријавени насилни грабежи. Жртви во две третини од грабежите се пешаците, а цел на крадците биле и патниците во автобусите и возачите на автомобили.